Důležitým faktorem při rozhodování je schopnost probiotických mikroorganismů přežít v žaludku (schopnost odolávat žaludečním šťávám) a schopnost přežít za normálních skladovacích podmínek (viz. TEST).
Na obalu výrobku by měly být probiotické kmeny plně označeny, tzn. včetně rodu, druhu a kódu kmene (např. Lactobacillus acidophilus PXN 35). Opodstatněné je i užívání vícekmenových probiotik, protože zdravý člověk má ve střevech více než 500 různých mikrobiálních druhů.
Fermentace je speciální proces, který vyžaduje vysoce specializované technické vybavení a vysoce kvalifikovaný personál. Opravdu kvalitní výrobky jsou od firem, které jsou schopny zajistit během výrobního procesu probiotik několikastupňovou fermentaci, a to od laboratorních až po vysokokapacitní fermentory (až 5000 litrů).
Dodržování vysokých standardů výroby je při výrobě jakýchkoliv probiotických přípravků naprosto zásadní. Ideální je vybrat si taková probiotika, jejichž výrobce vyrábí své produkty ve farmaceutické kvalitě.
Také je vhodné volit takové probiotické výrobky, kde výrobní proces probíhá tzv. pod jednou střechou, tedy od kultivace kmenů až po balení finálního výrobku. Tím je zajištěna integrita a vysoká kvalita.
Jak zjistíte, že probiotika, která užíváte mají takový účinek, jaký očekáváte? Jedině výzkum konkrétních kmenů nám může být vodítkem.
Tento výzkum by měl mít dostatečný záběr od in vitro (tedy laboratorních) studií, přes studie na různých modelech (např. trávicího ústrojí), až po plnohodnotné in vivo klinické studie.
Více informací o studiích naleznete na stránkách výrobce
www.bio-kult.com.